Universitas Islam Bandung Repository

The Stunning Method of Animal Slaughter is Reviewed by Government Regulation Number 95 of 2012 on Veterinary Public Health and Animal Welfare and Islamic Law in The Framework of The Protection of Muslim Consumers

Show simple item record

dc.contributor
dc.contributor
dc.creator Akbar, Valdy
dc.creator Ramli, Tatty Aryani
dc.date 2017-08-01
dc.date.accessioned 2019-09-10T01:30:33Z
dc.date.available 2019-09-10T01:30:33Z
dc.identifier http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/hukum/article/view/6580
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/20913
dc.description In consuming meat products, Muslim consumer not only about the material or the ingredients that must be halal, but the way of slaughter also must be right. According to Government Regulation Number 95 Of 2012 On Veterinary Public Health and Animal Welfare, now the process of slaughtering animal should not cause animals to be hurt, fear, and stress. Therefore it known stunning method to ease the pain of animals before slaughter and simplify the process of slaughter. The implementation of stunning methods that are performed inappropriately may pose a risk that in addition to affecting the animal will also affect the status of halal and thoyyib its meat products. The goal of this study was to determine Implementation of stunning method on slaughtering process at slaughterhouse in accordance with Al-Qur’an-Hadits and The Rule of law invitation that guarantee muslim consumer and to determine Efforts to ensure implementation risks can be avoided.The data are collected from literature, field study, and interview. Results from this study showed that The implemantation of the stunning method at the slaughterhouse of ciroyom can be declared to have protected Muslim consumers to meat products, because the implementation of stunning method not just refers to the rules, but also refers to the Qur'an and hadith. The Efforts are made by slaughterhouse of ciroyom to ensure halal and thayyib of products for muslim consumer is Any implementation of stunning methods in slaughterhouses should be supervised to avoid the risk of dead animals before slaughter.
dc.description Dalam mengkonsumsi produk daging, konsumen muslim bukan saja mengenai materi atau bahannya yang harus halal, tetapi cara penyembelihannya pun harus benar. Menurut Peraturan Pemerintah Nomor 95 Tahun 2012 Tentang Kesehatan Masyarat Veteriner dan Kesejahteraan Hewan, sekarang proses penyembelihan hewan tidak boleh menyebabkan hewan menjadi tersakiti, ketakutan, dan stress. Oleh karena itu dikenal metode stunninguntuk meringkankan rasa sakit hewan sebelum disembelih dan mempermudah pada proses penyembelihannya. Pelaksanaan metode stunning yang dilakukan secara tidak tepat dapat menimbulkan resikoyang selain berdampak kepada hewan juga akan berdampak kepada status halal dan thoyyibnya produk daging tersebut.Tujuanpenelitian ini adalah untuk mengetahui pelaksanaan metode stunning pada proses penyembelihan di Rumah potong hewan yang sesuai dengan Al-Qur’an-Hadits dan aturan PerUndang-Undangan yang menjamin konsumen muslim dan untuk mengetahui upaya-upaya yang dilakukan agar resiko pelaksanaan dapat dihindari. Penelitian ini menggunakan yuridis normatif dengan spesifikasi penelitian deskriptif analitis. Teknik pengumpulan data yang digunakan dalam penelitian adalah studi kepustakaan, studi lapangan, dan wawancara. Hasil penelitian ini menunjukan, bahwa pelaksanaan metode stunning di RPH Ciroyom dapat dinyatakan sudah melindungi konsumen muslim untuk produk daging, karena pelaksanaan metode stunning dilakukan tidak hanya mengacu kepada Peraturan-Peraturan Formal, tetapi mengacu juga kepada Al-Qu’ran serta Hadits. Upaya-upaya yang dilakukan RPH Ciroyom untuk menjamin produk yang halal dan thayyib bagi konsumen muslim adalah setiap pelaksanaan metode stunning  yang dilakukan di RPH harus diawasi agar pelaksanaanya terhindar dari resiko hewan menjadi mati sebelum disembelih.
dc.format application/pdf
dc.language ind
dc.publisher Universitas Islam Bandung
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/hukum/article/view/6580/pdf
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/hukum/article/downloadSuppFile/6580/1143
dc.rights Copyright (c) 2017 Prosiding Ilmu Hukum
dc.source Prosiding Ilmu Hukum; Vol 3, No 2, Prosiding Ilmu Hukum (Agustus, 2017); 643-648
dc.source Prosiding Ilmu Hukum; Vol 3, No 2, Prosiding Ilmu Hukum (Agustus, 2017); 643-648
dc.source 2460-643X
dc.subject Ilmu Hukum, Hukum Perdata
dc.subject Muslim consumer, Slaughter animal, Stunning Method
dc.subject Ilmu Hukum, Hukum Perdata
dc.subject Konsumen Muslim, Penyembelihan Hewan, Metode Stunning, Hukum Perdata
dc.title The Stunning Method of Animal Slaughter is Reviewed by Government Regulation Number 95 of 2012 on Veterinary Public Health and Animal Welfare and Islamic Law in The Framework of The Protection of Muslim Consumers
dc.title Metode Stunning pada Proses Penyembelihan Hewan Ditinjau dari Peraturan Pemerintah Nomor 95 Tahun 2012 tentang Kesehatan Masyarakat Veteriner dan Kesejahteraan Hewan dan Hukum Islam Dalam Rangka Perlindungan Konsumen Muslim
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type Peer-reviewed Article
dc.type yuridis normatif, deskriptif analitis
dc.type yuridis normatif, deskriptif analitis


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

  • Sp - Ilmu Hukum [914]
    Koleksi skripsi ringkas dalam format artikel Fakultas Hukum

Show simple item record

Search Unisba Repository


Browse

My Account