Universitas Islam Bandung Repository

Efektivitas Kombinasi Bawang Putih (Allium Sativum L.) dan Wortel (Daucus Carota L.) sebagai Pengawet Ikan Bandeng (Chanos Chanos)

Show simple item record

dc.contributor Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam
dc.creator Raudoh, Ana
dc.creator Miftah, Amir Musadad
dc.creator Kurniaty, Nety
dc.date 2019-08-09
dc.identifier http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/18266
dc.description Abstract. In general, fish are easily damaged and decay caused by several factors, including high water content and microbiological factors. The use of natural ingredients is more recommended for preserving fish. These natural preservatives include a combination of garlic and carrots. Garlic contains allicin compounds and carrot contain carotenoid compounds and polyphenols, both of which have antibacterial properties. The purpose of this study is to extend the shelf life of fish which is made into satay milkfish products so that they can be accepted by consumers in a longer period of time. The preservative effectiveness test was seen from the value of water content, ash content and total plate number testing in accordance with SNI 7757-2013. The test was carried out using several treatments including BPW 1 (fish with the addition of a combination of garlic extract and carrots with a ratio of 1: 1), BPW 2 (fish with the addition of a combination of garlic extract and carrots in a ratio of 1: 3), sodium benzoate was used as a positive control and negative control without preservatives. The results obtained show that all samples meet the requirements of the value of moisture content, ash content and total plate number for 7 days. The best combination sample is shown in the BPW 2 sample with a moisture content of 39.84%, a value of 1.26% ash content and a total plate number of 2.44 x 103 colonies/gr smaller than the BPW 1. This is influenced by differences in the comparison of the two combination ingredients.Keywords: Garlic, Carrot, Milkfish, Total Plate Number. Abstrak. Pada umumnya ikan mudah mengalami kerusakan dan pembusukan yang diakibatkan oleh beberapa faktor, diantaranya nilai kadar air yang tinggi dan faktor mikrobiologi. Penggunaan bahan alami lebih dianjurkan untuk pengawetan ikan. Bahan pengawet alami ini diantaranya kombinasi bawang putih dan wortel. Bawang putih mengandung senyawa allicin dan wortel mengandung senyawa karotenoid dan polifenol yang kedua bahan ini memiliki sifat antibakteri. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk memperpanjang masa simpan ikan yang dibuat menjadi produk sate bandeng agar dapat diterima oleh konsumen dengan baik dalam jangka waktu yang lebih lama. Uji efektivitas pengawet dilihat dari nilai kadar air, kadar abu dan pengujian angka lempeng total yang sesuai dengan SNI 7757-2013. Pengujian menggunakan beberapa perlakuan diantaranya BPW 1 (ikan dengan penambahan kombinasi ekstrak bawang putih dan wortel dengan perbandingan 1:1), BPW 2 (ikan dengan penambahan kombinasi ekstrak bawang putih dan wortel dengan perbandingan 1:3), kontrol positif sebagai pembanding menggunakan penambahan natrium benzoat dan kontrol negatif tanpa bahan pengawet. Hasil yang diperoleh menunjukkan bahwa semua sampel memenuhi persyaratan nilai kadar air, kadar abu dan angka lempeng total selama 7 hari.  Adapun sampel kombinasi yang terbaik ditunjukkan pada sampel BPW 2 dengan nilai kadar air 39,84%, nilai kadar abu 1,26% dan angka lempeng total 2,44 x 103 koloni/gr lebih kecil dari nilai BPW 1. Hal ini dipengaruhi oleh perbedaan perbandingan dari kedua bahan kombinasi tersebut.Kata Kunci: Bawang Putih, Wortel, Ikan Bandeng, Angka Lempeng Total.
dc.format application/pdf
dc.language eng
dc.publisher Universitas Islam Bandung
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/18266/pdf_2
dc.rights Copyright (c) 2019 Prosiding Farmasi
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 5, No 2, Prosiding Farmasi (Agustus, 2019); 789-795
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 5, No 2, Prosiding Farmasi (Agustus, 2019); 789-795
dc.source 2460-6472
dc.subject Farmasi
dc.subject Garlic, Carrot, Milkfish, Total Plate Number
dc.title Efektivitas Kombinasi Bawang Putih (Allium Sativum L.) dan Wortel (Daucus Carota L.) sebagai Pengawet Ikan Bandeng (Chanos Chanos)
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type Peer-reviewed Article
dc.type Kuantitatif


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Unisba Repository


Browse

My Account