Description:
Abstract. The culinary industry is becoming the second category showed the largest results in fostering economic development and growth rate in Bandung. This later became the cause of increasingly famous as a city of Bandung culinary. No exception to the phenomenon of "cake artist" who some time ago so seized the attention of the community of Bandung and culinary lovers throughout Indonesia. Bandung Makuta was the first artist to sell cake products in Bandung. As a pioneer of cake artists in the city of Bandung, Bandung Makuta constantly strives to improve its quality so that the perceived quality of the buyer against the Bandung Makuta continues to get positive values, and generate satisfaction for every buyer. This research examined "Whether there is a correlation between Perceived Quality with Buyer Satisfaction?". The purpose of this research is to find out whether there is a correlation between perceived quality Bandung Makuta with the satisfaction of the buyer. This research uses the correlasional method, and using the formula for sperman rank data analysis techniques. the population in this research is the buyer of Bandung Makuta product, and the sample are 85 people respondents is obtained using the formula calculation results based on slovin. While the engineering data retrieval this research was conducted through the dissemination of the questionnaire. The results of this research are: (1) there is a positive correlation between the quality product of Bandung Makuta with satisfaction buyers (2) there is a positive correlation between service quality Bandung Makuta with satisfaction buyer (3) there is a positive correlation between the store atmosphere of Bandung Makuta with satisfaction of the buyer.Keywords: Perceived Quality, Bandung Makuta and the satisfaction of the buyer Abstrak. Industri kuliner menjadi kategori kedua yang menunjukan hasil terbesar dalam menumbuhkan laju perkembangan dan pertumbuhan ekonomi di Kota Bandung. Hal inilah yang kemudian menjadi penyebab Bandung semakin terkenal sebagai Kota Kuliner. Tidak terkecuali fenomena “kue artis” yang beberapa waktu yang lalu begitu menyita perhatian masyarakat Kota Bandung dan pecinta kuliner di seluruh Indonesia. Bandung Makuta adalah kue artis pertama yang menjual produknya di Kota Bandung. Sebagai pioneer kue artis di Kota Bandung, Bandung Makuta terus berupaya meningkatkan kualitasnya agar perceived quality pembeli terhadap Bandung Makuta terus mendapat nilai yang positif, dan menghasilkan kepuasan bagi setiap pembelinya. Pada penelitian ini diteliti “Apakah terdapat Hubungan antara Perceived Quality dengan Kepuasan Pembeli?”. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui apakah terdapat hubungan antara perceived quality Bandung Makuta dengan kepuasan pembeli. Penelitian ini menggunakan metode korelasional, dan menggunakan rumus rank sperman untuk teknik analisis data. populasi dalam penelitian ini adalah pembeli produk Bandung Makuta dengan sampel sebanyak 85 orang responden yang diperoleh berdasarkan hasil perhitungan menggunakan rumus slovin. Sedangkan teknik pengambilan data penelitian ini dilakukan melalui penyebaran kuesioner. Hasil dari penelitian ini adalah: (1) Terdapat hubungan positif antara kualitas produk Bandung Makuta dengan kepuasan pembeli (2) Terdapat hubungan positif antara kualitas pelayanan Bandung Makuta dengan kepuasan pembeli (3) Terdapat hubungan positif antara suasana toko Bandung Makuta dengan kepuasan pembeli.Kata Kunci: Perceived Quality, Bandung Makuta dan Kepuasan Pembeli