Description:
Abstract.Environment is an aspect that is often discussed in an economic activity because it affects it to the destruction of ecosystems. To avoid this, economic activities must consider the environmental aspects. One of the economic problems that often occurs is caused by companies. This study discusses to understand Environmental performance, relations with good corporate governance, and disclosure of corporate social responsibility in the food and beverage sub-sector manufacturing companies listed on the IDX and support environmental performance, good corporate transfer of corporate social responsibility disclosures in food and beverage sub-sector manufacturing company. The research method uses verification methods using quantitative. The population in this study were all manufacturing companies of the food and beverage sub-sector listed on the Indonesia Stock Exchange (IDX). Target population in 2015-2017 Sampling is done using purposive sampling, so that 14 companies will be used as samples of research Data were analyzed using multiple regression. Results that show environmental development in food and beverage sub-sector manufacturing companies that have not been approved, GCG arrangements have an average GCG with the same structure, there are still many CSR disclosures that do not reveal CSR fully equipped with environmental performance that supports corporate social responsibility disclosure and changes in good corporate governance have no impact on CSR disclosureKeyword :Enviromental Performance,Good Corporate Governance Mechanism, Corporate Sosial Responsibility Disclosure.Abstrak.Lingkungan merupakan suatu aspek yang sering dibahas dalam suatu kegiatan ekonomi karena dampaknya terhadap perusakan ekosistem. Untuk menghindari hal tersebut maka kegiatan ekonomi harus mempertimbangkan aspek lingkungan. Salah satu pelaku ekonomi yang sering dijadikan penyebab permasalahan lingkungan yaitu perusahaan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kinerja lingkungan,mekanisme good corporate governance, dan pengungkapan corporate social responsibilty pada perusahaan manufaktur sub sektor makanan dan minuman yang terdaftar di BEI dan menguji pengaruh kinerja lingkungan, mekanisme good corporate terhadap pengungkapan corporate social responsibility pada perusahaan manufaktur sub sektor makanan dan minuman. Metode penelitian menggunakan metode verifikatif dengan pendekatan kuantitatif. Populasi dalam penelitian ini adalah semua perusahaan manufkatur sub sektor makanan dan minuman yang terdaftar di Bursa Efek Indonesia (BEI). Target populasi tahun 2015-2017 Penarikan sampel dilakukan dengan menggunakan purposive sampling , sehingga diperoleh 14 perusahaan yang akan digunakan sebagai sampel penelitian Data dianalisis menggunakan regresi berganda. Hasil menunjukkan bahwa kinerja lingkungan pada perusahaan manufaktur sub sektor makanan dan minuman belum menyeluruh, mekanisme GCG mempunyai rata-rata GCG dengan struktur yang jumlahnya sama, pengungkapan CSR masih banyak yang tidak mengungkapkan CSR dengan sempurna serta kinerja lingkungan berpengaruh terhadap pengungkapan corporate social responsibility dan mekanisme good corporate governance tidak berpengaruh terhadap pengungkapan CSR.Kata Kunci : Kinerja Lingkungan,Mekanisme Good Corporate Governance, Pengungkapan Corporate Social Responsibility.