Universitas Islam Bandung Repository

Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Preferensi Konsumen terhadap Produk Starbucks Coffee di Kota Bandung

Show simple item record

dc.contributor Fakultas Ilmu Ekonomi dan Bisnis
dc.creator Aliyah, Alin
dc.creator Sebayang, Asnita Frida
dc.creator Haviz, Meidy
dc.date 2018-08-10
dc.date.accessioned 2019-09-12T07:50:16Z
dc.date.available 2019-09-12T07:50:16Z
dc.identifier http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/ekonomi/article/view/13623
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/25000
dc.description Abstract. Coffee shop business has begun to flourish nowadays in the city of Bandung since Starbucks Coffee enters the competition. This phenomenon has an influence on current consumer preferences. Consumer preference is a representation of how consumers allocate their income among various goods and services available to maximize the satisfaction they get with their constrained budget. Based on this phenomenon, the problems in this study are formulated as follows: (1) Are factors such as age, income, occupation, product quality, and service quality affecting consumer preferences for Starbucks Coffee products in the city of Bandung? The purpose of this study was to analyze the effect of five factors that affect consumer preferences for the interest in buying Starbucks Coffee products in Bandung. This research used Multiple Regression method and qualitative method with interview method, observation and literature study. The sampling technique was random sampling with a total of 100 samples. The results of this study are: (1) Variables of age, occupation, and service quality have no significant effect on the estimation of consumer spending in buying Starbucks Coffee products in the city of Bandung. (2) Income variables and product quality have a significant influence on the estimated spending of consumer in buying Starbucks Coffee products in Bandung City. (3) Has an adjusted R2 value of 62.7% which can explain that the five variables studied have an effect of 62.7% while the remaining 37.3% are influenced by other variables not explained in this study.Keywords: Consumers Preference, Starbucks Coffee, Estimation of Spending Abstrak. Sekarang ini bisnis kedai kopi di Kota Bandung mulai menjamur semenjak masuknya Starbucks Coffee. Fenomena ini memberikan pengaruh pada preferensi konsumen saat ini. Preferensi konsumen merupakan penggambaran bagaimana konsumen mengalokasikan pendapatan diantara berbagai barang dan jasa yang tersedia untuk memaksimalkan kepuasan, namun kadang terkendala dengan anggaran. Berdasarkan fenomena tersebut, maka permasalahan dalam penelitian ini dirumuskan sebagai berikut: (1) Apakah faktor umur, pendapatan, pekerjaan, kualitas produk, dan kualitas pelayanan mempengaruhi preferensi konsumen terhadap produk Starbucks Coffee di Kota Bandung?. Tujuan penelitian ini adalah untuk menganalisis pengaruh lima faktor yang mempengaruhi preferensi konsumen terhadap minat beli produk Starbucks Coffee di Kota Bandung. Penelitian ini menggunakan metode Multiple Regression dan metode kualitatif dengan metode wawancara, observasi, dan studi pustaka. Teknik pengambilan sampel berupa random sampling dengan jumlah sebanyak 100 sampel. Hasil dari penelitian ini adalah: (1) Variabel umur dan pekerjaan tidak berpengaruh signifikan terhadap estimasi pengeluaran konsumen dalam membeli produk Starbucks Coffee di Kota Bandung. (2) Variabel pendapatan, kualitas produk, dan kualitas pelayanan memiliki pengaruh signifikan terhadap estimasi pengeluaran konsumen dalam membeli produk Starbucks Coffee di Kota Bandung. (3) Memiliki nilai adjusted R2 sebesar 62,7% yang menjelaskan bahwa kelima variabel yang diteliti memiliki pengaruh 62,7% sedangkan 37,3% sisanya dipengaruhi oleh variabel lain yang tidak dijelaskan dalam penelitian ini.Kata Kunci: Preferensi Konsumen. Starbucks Coffee, Estimasi Pengeluaran
dc.format application/pdf
dc.language eng
dc.publisher Universitas Islam Bandung
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/ekonomi/article/view/13623/pdf
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/ekonomi/article/downloadSuppFile/13623/3041
dc.rights Copyright (c) 2018 Prosiding Ilmu Ekonomi
dc.source Prosiding Ilmu Ekonomi; Vol 4, No 2, Prosiding Ilmu Ekonomi (Agustus, 2018); 221-229
dc.source Prosiding Ilmu Ekonomi; Vol 4, No 2, Prosiding Ilmu Ekonomi (Agustus, 2018); 221-229
dc.source 2460-6553
dc.subject Ilmu Ekonomi
dc.subject Preferensi Konsumen. StarbucksCoffee, Estimasi Pengeluaran
dc.title Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Preferensi Konsumen terhadap Produk Starbucks Coffee di Kota Bandung
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type Peer-reviewed Article
dc.type Kuantitatif


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Unisba Repository


Browse

My Account