Universitas Islam Bandung Repository

Hubungan antara Tingkat Pengetahuan tentang Mencuci Tangan dengan Perilaku Mencuci Tangan pada Penjaja Makanan dan Minuman di Food Court Balubur Town Square Tamansari

Show simple item record

dc.contributor Fakultas Kedokteran
dc.creator Mulyani, Elin Marlina
dc.creator Irasanti, Siska Nia
dc.creator Fitriyana, Susan
dc.date 2020-01-26
dc.date.accessioned 2020-07-13T03:17:50Z
dc.date.available 2020-07-13T03:17:50Z
dc.identifier http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/dokter/article/view/20001
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/27338
dc.description Abstract. Data from the World Health Organization (WHO) shows there are more than 200 kinds of diseases that can be transmitted by food. Food borne disease is transmitted by fecal-oral route and causes gastrointestinal disorders’s symptoms, such as abdominal pain, diarrhea, nausea, and vomit. Food vendors are people who are directly or indirectly related during the processing to serving food. One of the effective ways to prevent contamination of food by microorganisms is by using shoap and water in every hands washing. This study aims to determine the relationship between the level of knowledge about hands washing with the activity of hands washing at food and beverage vendors in Balubur Town Square Tamansari food court. This research is using analytic observational with survey method design. Data in this study were collected using questionnaires and processed with chi square test. The amount of data using total sampling method with 93 respondents consisting of 17 cashiers and 76 chefs. In this study, the level of knowledge in food and beverage vendors in Balubur Town Square food court was 65,%, hand washing behavior in food and beverage vendors in Balubur Town Square food court was 58,%, and the relationship between knowledge and hands washing behavior obtained the results of respondents who have good knowledge about hands washing  with enough hand washing behavior as much as 50,% with a value of p = 0.049 which means there is a significant relationship between the level of knowledge about hands washing with hand washing behavior in food and beverage vendors at the Food Court Balubur Town Square Tamansari. A person's behavior is not only influenced by knowledge, there are several other factors such as attitude, tradition, social and economic level.Key Word: activity of hand washing, beverage vendor, food court, knowlegdeAbstrak. Data dari World Health Organization (WHO) terdapat lebih dari 200 macam penyakit yang bisa menular lewat makanan. Mencuci tangan menggunakan sabun dan air mengalir merupakan salah satu cara yang efektif untuk mengatasi terkontaminasinya makanan oleh mikroorganisme yang ada di tangan. Tujuan dari penelitian ini untuk mengetahui hubungan antara tingkat pengetahuan tentang mencuci tangan dengan perilaku mencuci tangan pada penjaja makanan dan minuman di food court Balubur Town Square Tamansari. Penelitian ini bersifat analitik observasi dengan rancangan metode cross sectional. Data pada penelitian ini dikumpulkan dengan menggunakan kuesioner dan diolah dengan uji chi square. Pemilihan sampel dilakukan melalui total sampling dengan jumlah responden adalah 93 orang terdiri dari 17 orang kasir dan 76 orang koki. Pada penelitian ini didapatkan tingkat pengetahuan baik pada penjaja makanan dan minuman di food court Balubur Town Square sebesar 65,%, perilaku mencuci tangan cukup pada penjaja makanan dan minuman di food court Balubur Town Square sebesar 58,%, dan hubungan antara pengetahuan dengan perilaku mencuci tangan didapatkan hasil responden yang memiliki pengetahuan baik tentang mencuci tangan dengan perilaku mencuci tangan yang cukup sebanyak 50,% dengan nilai p=0,049 yang artinya terdapat hubungan yang signifikan antara tingkat pengetahuan tentang mencuci tangan dengan perilaku mencuci tangan pada penjaja makanan dan minuman di Food Court Balubur Town Square Tamansari. Perilaku seseorang tidak hanya dipengaruhi oleh pengetahuan, terdapat beberapa faktor lain seperti sikap, tradisi, tingkat sosial dan ekonomi.Kata Kunci: food court, pengetahuan, perilaku mencuci tangan, penjaja makanan dan minuman 
dc.format application/pdf
dc.language eng
dc.publisher Universitas Islam Bandung
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/dokter/article/view/20001/pdf_1
dc.rights Copyright (c) 2020 Prosiding Pendidikan Dokter
dc.source Prosiding Pendidikan Dokter; Vol 6, No 1, Prosiding Pendidikan Dokter (Februari, 2020); 11-15
dc.source Prosiding Pendidikan Dokter; Vol 6, No 1, Prosiding Pendidikan Dokter (Februari, 2020); 11-15
dc.source 2460-657X
dc.subject Pendidikan Kedokteran
dc.subject food court, pengetahuan, perilaku mencuci tangan, penjaja makanan dan minuman
dc.title Hubungan antara Tingkat Pengetahuan tentang Mencuci Tangan dengan Perilaku Mencuci Tangan pada Penjaja Makanan dan Minuman di Food Court Balubur Town Square Tamansari
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type Peer-reviewed Article
dc.type Kuantitatif


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Unisba Repository


Browse

My Account