Universitas Islam Bandung Repository

Perbandingan Formulasi Biskuit Tepung Jangkrik Kalung (Gryllus bimaculatus SP) dengan Tepung Cacing Tanah (Lumbricus Rubellus Hoffmeister) sebagai Fortifikan Tepung Terigu

Show simple item record

dc.contributor Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam
dc.creator Razid, Fakhrur
dc.creator Arumsari, Anggi
dc.creator Miftah, Amir Musadad
dc.date 2020-08-25
dc.date.accessioned 2021-03-15T03:41:11Z
dc.date.available 2021-03-15T03:41:11Z
dc.identifier http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/23172
dc.identifier 10.29313/.v6i2.23172
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/28678
dc.description Abstract. Protein is a group of macronutrient material that plays an important role in the formation of biomolecules as an energy source. The purpose of this research is to find out more effective formulations between biscuits from earthworm flour (Lumbricus rubellus Hoffmeister) and biscuits from necklace cricket flour (Gryllus bimaculatus sp) to be fortified with wheat flour which has a high enough protein content. The method used to determine the protein content of earthworm flour (Lumbricus rubellus Hoffmeister) and cricket flour necklace (Gryllus bimaculatus sp) is the kjehdahl method. The results obtained protein content in formulations containing cricket flour necklace (Gryllus bimaculatus sp) amounted to 9.89 - 15.70% and formulations containing earthworm flour (Lumbricus rubellus Hoffmeister) amounted to 8.13%. So that a more effective formula to be fortified with flour that has a high enough protein content is a formula with the addition of flour cricket necklace (Gryllus bimaculatus sp).Keywords: Protein, cricket necklace, earthworm, kjehdahlAbstrak. Protein merupakan salah satu kelompok bahan makronutrien yang berperan penting dalam pembentukan biomolekul sebagai sumber energi. Tujuan dari penelitian ini untuk mengetahui formulasi yang lebih efektif antara biskuit dari tepung cacing tanah (Lumbricus rubellus Hoffmeister) dan biskuit dari tepung jangkrik kalung (Gryllus bimaculatus sp) untuk dijadikan fortifikan tepung terigu yang memiliki kandungan protein yang cukup tinggi. Metode yang digunakan untuk mengetahui kandungan protein pada tepung cacing tanah (Lumbricus rubellus Hoffmeister) dan tepung jangkrik kalung (Gryllus bimaculatus sp) adalah metode kjehdahl. Hasil yang diperoleh kadar protein pada formulasi yang mengandung tepung jangkrik kalung (Gryllus bimaculatus sp) sebesar 9,89 - 15.70% dan formulasi yang mengandung tepung cacing tanah (Lumbricus rubellus Hoffmeister) sebesar 8,13%. Sehingga formula yang lebih efektif untuk dijadikan fortifikan tepung terigu yang memiliki kadar protein cukup tinggi adalah formula dengan penambahan tepung jangkrik kalung (Gryllus bimaculatus sp).Kata Kunci: Protein, jangkrik kalung, cacing tanah, kjehdahl
dc.format application/pdf
dc.language eng
dc.publisher Universitas Islam Bandung
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/23172/pdf
dc.rights Copyright (c) 2020 Prosiding Farmasi
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 6, No 2, Prosiding Farmasi (Agustus, 2020); 468-473
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 6, No 2, Prosiding Farmasi (Agustus, 2020); 468-473
dc.source 2460-6472
dc.source 10.29313/.v6i2
dc.subject Farmasi
dc.subject Protein, jangkrik kalung, cacing tanah, kjehdahl
dc.title Perbandingan Formulasi Biskuit Tepung Jangkrik Kalung (Gryllus bimaculatus SP) dengan Tepung Cacing Tanah (Lumbricus Rubellus Hoffmeister) sebagai Fortifikan Tepung Terigu
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type Peer-reviewed Article
dc.type Kuantitatif


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Unisba Repository


Browse

My Account