dc.contributor |
Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam |
|
dc.creator |
Sari, Fitriyani |
|
dc.creator |
Lukmayani, Yani |
|
dc.creator |
Sadiyah, Esti Rachmawati |
|
dc.date |
2020-08-25 |
|
dc.date.accessioned |
2021-03-15T03:41:30Z |
|
dc.date.available |
2021-03-15T03:41:30Z |
|
dc.identifier |
http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/23877 |
|
dc.identifier |
10.29313/.v6i2.23877 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/28731 |
|
dc.description |
Abstract. Dates seeds are the waste produced from the processing of dates. In some industries, date palm seeds are not used optimally. Date palm seeds contain various bioactive components, one of which is flavonoid which is known as antioxidant. Objective: to review and search literature (literature review) regarding the characterization of the composition of flavonoids from date palm seeds with antioxidant potential. Method: searching various research journals obtained from the internet related to the composition of flavonoids that contain antioxidants from date palm plants. Results and Discussion: Date palm seeds may contain flavonoid of flavanone group, the antioxidant activity of flavonoids can be seen from the IC50 values. The IC50 value obtained from various extracts and fractions of date palm seeds is said to be a very strong antioxidant if it has an IC50 value <50 ppm, strong if it has an IC50 value of 50-100 ppm, moderate if it has an IC50 value of 100-150 ppm, weak if it has an IC50 value 151-200 ppm and is very weak if it has an IC50 value of more than 200 ppm. From these results the composition of the flavonoids that support as an antioxidant from date palm seeds have very strong effectivity.Keywords: Seeds dates, flavonoids, antioxidantsAbstrak. Biji kurma adalah limbah yang dihasilkan dari pengolahan buah kurma. Di beberapa industri, biji kurma kurang dimanfaatkan secara optimal. Biji kurma mengandung berbagai komponen bioaktif salah satunya adalah flavonoid yang berperan sebagai antioksidan. Tujuan : melakukan ulasan dan penelusuran pustaka (literature review) mengenai karakterisasi senyawa flavonoid pada biji kurma yang berpotensi sebagai antioksidan. Metode : melakukan penelusuran berbagai jurnal penelitian yang diperoleh dari internet terkait karakterisasi senyawa flavonoid yang berpotensi sebagai antioksidan dari tumbuhan kurma. Hasil dan Pembahasan : Biji kurma mengandung flavonoid golongan flavanon, aktivitas antioksidan senyawa flavonoid dapat diketahui dari nilai IC50. Nilai IC50 yang diperoleh dari berbagai ekstrak dan fraksi biji kurma dikatakan sebagai antioksidan yang sangat kuat jika memiliki nilai IC50 <50 ppm, kuat jika memiliki nilai IC50 50-100 ppm, sedang jika memiliki nilai IC50 100-150 ppm, lemah jika memiliki nilai IC50 151-200 ppm dan sangat lemah jika memiliki nilai IC50 lebih dari 200 ppm. Dari hasil tersebut senyawa flavonoid yang berpotensi sebagai antioksidan dari biji kurma memiliki efektivitas yang sangat kuat.Kata kunci: Biji Kurma, flavonoid, antioksidan. |
|
dc.format |
application/pdf |
|
dc.language |
eng |
|
dc.publisher |
Universitas Islam Bandung |
|
dc.relation |
http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/23877/pdf |
|
dc.rights |
Copyright (c) 2020 Prosiding Farmasi |
|
dc.source |
Prosiding Farmasi; Vol 6, No 2, Prosiding Farmasi (Agustus, 2020); 786-791 |
|
dc.source |
Prosiding Farmasi; Vol 6, No 2, Prosiding Farmasi (Agustus, 2020); 786-791 |
|
dc.source |
2460-6472 |
|
dc.source |
10.29313/.v6i2 |
|
dc.subject |
Farmasi |
|
dc.subject |
Biji Kurma, flavonoid, antioksidan. |
|
dc.title |
Literature Review: Karakterisasi Senyawa Flavonoid yang Berpotensi sebagai Antioksidan dari Biji Kurma (Phoenix dactylifera L.) |
|
dc.type |
info:eu-repo/semantics/article |
|
dc.type |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
|
dc.type |
Peer-reviewed Article |
|
dc.type |
Kuantitatif |
|