Universitas Islam Bandung Repository

Analysis of Zinc degree and determination of total plate numeral of microbe on Pure milk in veterinarian area of Arjasari Bandung Regency

Show simple item record

dc.contributor
dc.contributor
dc.creator Riswanto, Andri
dc.creator Herawati, Diar
dc.creator Hidayat, Syarif
dc.date 2016-02-19
dc.identifier http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/2901
dc.description Pure milk is obtained from proper way of dairy, without reducing or adding certain component or other substance into the milk. One product of processed milk is pure cow milk consumed by societies, compound substance in pure milk is alloy logam , bacteria or microbe, and so forth. The objective of this study is to determine the degree of zinc and microbe in the milk of dairy cattle in Arjasari, Bandung Regency by using absorbtion Spectrophotometry of Atom method and numeral of total plate. 1 ml of added by nitrate, peroxide hydrogen, enough aquadest and then it is destructed to be measured by using Absorbtion Spectrophotometry of Atom (SSA). Media is made for total plate numeral, and then sample dunging into media in order that it can be incubated in the temperature of 35°c for 48 hours and then calculated  of its colony number. According SNI Zinc degree obtained is 0,48 – 0,515 ppm, and colony number obtained is 43500 CFU/ml under maximum limit.
dc.description Susu murni diperoleh dengan cara pemerahan yang benar, tanpa mengurangi atau menambah sesuatu komponen atau bahan lain. Salah satu produk olahan susu adalah susu sapi murni yang dikonsumsi masyarakat luas, jenis cemaran yang terdapat pada susu murni, ialah cemaran logam, bakteri atau mikroba, dan lain-lain. Penelitian ini bertujuan untuk menentukan kadar logam seng (Zn) dan mikroba yang terkandung dalam sampel susu sapi perah yang terdapat di daerah Arjasari, Kab. Bandung. Dengan menggunakan metode Spektrofotometri Serapan Atom (SSA) dan Angka Lempeng Total (ALT). Dilakukan preparasi sampel dengan pengambilan 1 ml lalu tambahkan asam nitrat dan hidrogen peroksida di tambahkan aquadest secukupnya setelah itu didestruksi untuk selanjutnya diukur dengan menggunakan alat Spektrofotometri Serapan Atom (SSA). Untuk angka lempeng total (ALT) dilakukan pembuatan media agar, selanjutnya pemupukan sampel kedalam media agar tersebut dan di inkubasi pada suhu 35°c selama 48 jam untuk selanjutnya dihitung jumlah koloni. Kadar seng yang didapat cukup tinggi sekitar 0,48 – 0,515 ppm, dan jumlah koloni yang didapat sekitar 43500 CFU/ml dibawah batas maksimum menurut SNI.  
dc.format application/pdf
dc.language ind
dc.publisher Universitas Islam Bandung
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/2901/pdf
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/downloadSuppFile/2901/408
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 2, No 1, Prosiding Farmasi (Februari, 2016); 1-6
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 2, No 1, Prosiding Farmasi (Februari, 2016); 1-6
dc.source 2460-6472
dc.subject Proceedings of Pharmacy
dc.subject Zinc metal, bacteria or microbe, absorbing spectrophotometry of atom, total plate numeral, nitrate acid, peroxide hydrogen, preparation, incubation, colony, SNI.
dc.subject Farmasi
dc.subject Logam Seng (Zn), Bakteri atau Mikroba, Spektrofotometri Serapan Atom (SSA), Angka Lempeng Total (ALT), Asam Nitrat, Hidrogen Peroksida, Preparasi, Inkubasi, Koloni, SNI.
dc.title Analysis of Zinc degree and determination of total plate numeral of microbe on Pure milk in veterinarian area of Arjasari Bandung Regency
dc.title Analisis Kadar Seng (Zn) dan Penentuan Angka Lempeng Total (Alt) Mikroba pada Susu Segar di Peternakan Kawasan Arjasari Kab. Bandung.
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type Peer-reviewed Article
dc.type Quantitative
dc.type


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Unisba Repository


Browse

My Account