Universitas Islam Bandung Repository

Analysis of formaline in chicken using UV-visible spectrophotometry.

Show simple item record

dc.contributor
dc.contributor
dc.creator nuryatin, mauliddya
dc.creator Herawati, Diar
dc.creator Rusnadi, Rusnadi
dc.date 2016-02-19
dc.identifier http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/2948
dc.description Formiline is firstly used as a human corpse preservative and then shifted to be food preservative. Misapplication of formaline can be found in indurable foods such as moist noodle, meatball, fresh fish, and tofu. This research is aimed to analyze qualitatively and quantitatively formaline contents in chicken, and identify them using UV-Visible spectrophotometry method. The verification result of analysis method does not satisfy the conditions of accuration and precision. The linierity resullt obtain correlation score of 0,992 and Vxo score of 22,97%. The results of accuration and precision are percentage score of retrieval from each concentration; and it is 4 ppm and percentage mean of retrieval is -2,358 %, on 6 ppm is -0,437 %, on 7 ppm is -0,876 %. In the precision result on 4 ppm, it is obtained RSD score as -8,58 %, -32,69 % on 6 ppm, -43,06 % on 7 ppm. Detection limit result and quantity limit are  3,24 ppm and 10,81 ppm. This qualitative analysis cannot be stated because accuration result of precision is ineligible.
dc.description Penggunaan formalin yang pada awalnya hanya digunakan untuk bahan pengawet mayat beralih ke pengawet makanan. Penyalahgunaan formalin ini dapat ditemukan pada beberapa makanan yang tidak tahan lama seperti mie basah, bakso, ikan segar, dan tahu. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis secara kualitatif maupun kuantitatif kandungan formalin pada daging ayam, serta mengidentifikasi dan mengetahui kadar formalin pada daging ayam dengan metode spektrofotometri UV-Visibel. Hasil verifikasi metode analisis tidak memenuhi syarat akurasi dan presisi. Hasil linieritas mendapatkan nilai korelasi sebesar 0,992 dan nilai Vxo sebesar 22,97%. Hasil akurasi dan presisi diperoleh nilai persen perolehan kembali dari masing-masing konsentrasi yaitu pada 4 ppm diperoleh rata-rata persen perolehan kembali sebesar -2,358 %, pada 6 ppm sebesar -0,437 %, dan pada 7 ppm  sebesar -0,876 %. Dari hasil presisi pada 4 ppm didapat nilai RSD sebesar -8,58 %, pada 6 ppm -32,69 %, dan 7 ppm -43,06 %. Hasil batas deteksi dan batas kuantitasi sebesar 3,24 ppm dan 10,81 ppm. Analisis kualitatif ini tidak dapat dinyatakan, karena hasil akurasi presisi yang diperoleh tidak memenuhi persyaratan.
dc.format application/pdf
dc.language ind
dc.publisher Universitas Islam Bandung
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/2948/pdf
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 2, No 1, Prosiding Farmasi (Februari, 2016); 97-104
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 2, No 1, Prosiding Farmasi (Februari, 2016); 97-104
dc.source 2460-6472
dc.subject Proceedings of Pharmacy
dc.subject Formaline, chicken, UV-Visible spectrophotometer.
dc.subject Farmasi
dc.subject Formalin, Daging Ayam, Spektrofotometer UV-Visibel.
dc.title Analysis of formaline in chicken using UV-visible spectrophotometry.
dc.title Analisis Formalin Dalam Daging Ayam Menggunakan Metode Spektrofotometri Uv-Visibel
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type Peer-reviewed Article
dc.type Quantitative
dc.type Kuantitatif


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Unisba Repository


Browse

My Account