Description:
Abstract. Pectin is a complex polysaccharide with its main component, D-galacturonic acid. Pectin compounds can be used as alternative ingredients for gelatin in the manufacture of hard capsule shells. This study aims to utilize pectin from robusta coffee fruit peel by characterizing and formulating in order to make hard capsule shells that meet the standards. The research steps include extraction of pectin compounds, pectin characterization, optimization of capsule shell formulas, capsule shell molding by dipping method and evaluation of capsule shells. The extraction process of robusta coffee peel pectin was carried out using reflux method with water solvent acidified with the addition of citric acid at pH 3 with a ratio of 1:18 which resulted in a yield of 6.63%. Then characterization was carried out so that the water content of 5.18%, ash content of 3.03%, equivalent weight of 808.27 mg, methoxyl content of 5.49%, galacturonic acid level 52.27%, degree of esterification of 59.60%, viscosity 16 cPs and pH 3.07. The best capsule shell formulation was found in formula F3 with a pectin concentration of 0.78%, carrageenan 5.00% and aquadest 94.22%. The capsule shells obtained had specifications of capsule weight of 50.4 mg, capsule length of 22.39 mm, body diameter of 7.58 mm, cap diameter of 7.66 mm with a disintegration time of at least 10 minutes 2 seconds.Keywords: robusta coffee fruit peel, pectin, characterization, hard capsule shell Abstrak. Pektin merupakan polisakarida kompleks dengan komponen utamanya yaitu asam D-galakturonat. Senyawa pektin dapat digunakan sebagai bahan alternatif pengganti gelatin dalam pembuatan cangkang kapsul keras. Penelitian ini bertujuan untuk memanfaatkan pektin dari kulit buah kopi robusta dengan mengkarakterisasi serta memformulasi sehingga mendapatkan cangkang kapsul keras yang sesuai dengan standar. Tahapan penelitian ini meliputi ekstraksi senyawa pektin, karakterisasi pektin, optimasi formula cangkang kapsul, pencetakan cangkang kapsul dengan metode celup dan evaluasi cangkang kapsul. Proses ekstraksi pektin kulit buah kopi robusta dilakukan menggunakan metode refluks dengan pelarut air yang diasamkan dengan penambahan asam sitrat pada pH 3 dengan perbandingan 1:18 yang menghasilkan rendemen sebesar 6,63%. Selanjutnya dilakukan karakterisasi sehingga diperoleh hasil kadar air 5,18%, kadar abu 3,03%, berat ekivalen 808,27 mg, kadar metoksil 5,49%, kadar asam galakturonat 52,27%, derajat esterifikasi 59,60%, viskositas 16 cPs dan pH 3,07. Formulasi cangkang kapsul terbaik terdapat pada formula F3 dengan konsentrasi pektin 0,78%, karagenan 5,00% dan aquades 94,22%. Cangkang kapsul yang diperoleh memiliki spesifikasi berat kapsul 50,4 mg, panjang kapsul 22,39 mm, diameter badan 7,58 mm, diameter tutup 7,66 mm dengan waktu hancur yang paling lama 10 menit 2 detik.Kata Kunci: kulit buah kopi robusta, pektin, karakterisasi, cangkang kapsul keras