Description:
Abstrack. Coffee robusta’s bean constain polyphenol as antioxidant. Polyphenol is polar constituen which is can solve in water but hard to absorp in the human body relatively. Phytosome is a novel drug delivery system. Phytosome can increase bioavailability and very compatible with human body. But the best formulation of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract does not analized. So, in this research developing preparation of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract using variation concentration of phospatidylcholine with the highest percentation of efficiency entrapment, and relevan in size particle. Result showing that the highest percentation of efficiency entrapment of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract is 92,2% from formula 1 with ratio between extract and phosphatidylcholine is 1:1, and size particle of formula 1 is 1,048 µm.Keyword: Phytosome, Polyphenol, Coffee Robusta’s Bean, PhospatidylcholineAbstrak. Biji kopi robusta mengandung polifenol sebagai antioksidan. Poliefenol bersifat polar yang mana mudah larut dalam air namun relatif sulit diabsorpsi. Fitosom merupakan sistem penghantaran obat baru. Fitosom dapat meningkatkan bioavailabilitas dan sangat sesuai dengan tubuh manusia. Namun, formula yang baik dari fitosom ekstrak etanol biji kopi robusta belum dianalisis. Maka, dalam penelitian ini dikembangkan preparasi fitosom ekstrak etanol biji kopi robusta menggunakan variasi konsentrasi fosfatidilkolin yang dapat menghasilkan persentase efisiensi penjerapan yang paling tinggi, dan dapat menghasilkan ukuran partikel fitosom yang sesuai dengan acuan. Hasil menunjukkan bahwa persentase efisiensi penjerapan tertinggi terdapat pada formula 1 dengan perbandingan antara ekstrak dan fosfatidilkolin adalah 1:1, dan ukuran partikel dari formula 1 adalah 1,048 µm.Kata Kunci: Fitosom, Polifenol, Biji Kopi Robusta, Fosfatidilkolin