Universitas Islam Bandung Repository

Preparasi Fitosom Ekstrak Etanol Biji Kopi Robusta (Coffea canephora Pierre A. Froehner) Menggunakan Variasi Konsentrasi Fosfatidilkolin // Preparation of Coffee Robusta’s Bean (Coffea canephora Pierre A. Froehner) Ethanol Extract Phytosome Using Variation Concentration Of Phosphatidylcoline

Show simple item record

dc.contributor Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam
dc.creator Haruni, Putri Suci
dc.creator Priani, Sani Ega
dc.creator Aryani, Ratih
dc.date 2019-01-25
dc.identifier http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/14486
dc.description Abstrack. Coffee robusta’s bean constain polyphenol as antioxidant. Polyphenol is polar constituen which is can solve in water but hard to absorp in the human body relatively. Phytosome is a novel drug delivery system. Phytosome can increase bioavailability and very compatible with human body. But the best formulation of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract does not analized. So, in this research developing preparation of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract using variation concentration of phospatidylcholine with the highest percentation of efficiency entrapment, and relevan in size particle. Result showing that the highest percentation of efficiency entrapment of phytosome contain coffee robusta’s bean ethanol extract is 92,2% from formula 1 with ratio between extract and phosphatidylcholine is 1:1, and size particle of formula 1 is 1,048 µm.Keyword: Phytosome, Polyphenol, Coffee Robusta’s Bean, PhospatidylcholineAbstrak. Biji kopi robusta mengandung polifenol sebagai antioksidan. Poliefenol bersifat polar yang mana mudah larut dalam air namun relatif sulit diabsorpsi. Fitosom merupakan sistem penghantaran obat baru. Fitosom dapat meningkatkan bioavailabilitas dan sangat sesuai dengan tubuh manusia. Namun, formula yang baik dari fitosom ekstrak etanol biji kopi robusta belum dianalisis. Maka, dalam penelitian ini dikembangkan preparasi fitosom ekstrak etanol biji kopi robusta menggunakan variasi konsentrasi fosfatidilkolin yang dapat menghasilkan persentase efisiensi penjerapan yang paling tinggi, dan dapat menghasilkan ukuran partikel fitosom yang sesuai dengan acuan. Hasil menunjukkan bahwa persentase efisiensi penjerapan tertinggi terdapat pada formula 1 dengan perbandingan antara ekstrak dan fosfatidilkolin adalah 1:1, dan ukuran partikel dari formula 1 adalah 1,048 µm.Kata Kunci: Fitosom, Polifenol, Biji Kopi Robusta, Fosfatidilkolin
dc.format application/pdf
dc.language eng
dc.publisher Universitas Islam Bandung
dc.relation http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/14486/pdf
dc.rights Copyright (c) 2019 Prosiding Farmasi
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 5, No 1, Prosiding Farmasi (Februari, 2019); 21-27
dc.source Prosiding Farmasi; Vol 5, No 1, Prosiding Farmasi (Februari, 2019); 21-27
dc.source 2460-6472
dc.subject Farmasi
dc.subject Fitosom, Polifenol, Biji Kopi Robusta, Fosfatidilkolin
dc.title Preparasi Fitosom Ekstrak Etanol Biji Kopi Robusta (Coffea canephora Pierre A. Froehner) Menggunakan Variasi Konsentrasi Fosfatidilkolin // Preparation of Coffee Robusta’s Bean (Coffea canephora Pierre A. Froehner) Ethanol Extract Phytosome Using Variation Concentration Of Phosphatidylcoline
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type Peer-reviewed Article
dc.type kuantitatif


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search Unisba Repository


Browse

My Account