Description:
Abstract: Edible film is a thin layer preparation derived from pure polymeric agricultural products such as polypeptides (proteins), polysaccharides (carbohydrates) and lipids. Manalagi green apple is one of the fruits that contain pectin. The purpose of this study was to isolate pectin from Manalagi green apple by the reflux method and to produce edible film from apple pectin which was well characterized. Apples were isolated using reflux method with 0.05 N HCl as a solvent. Pectin was characterization pectin for organoleptic, moisture content, ash content, equivalent weight, methoxyl and galacturonic acid content, esterification degree, pH, viscosity of pectin solution. Edible film is made from apples pectin by varying the concentration of pectin which is 0.5%; 0.7%; 0.9% and 1%. Edible films were characterized including film thickness, tensile strength of films and elongation of the film. The results showed apples pectin have met the requirement of pectin characterization except for equivalent weight, methoxyl and galacturonic acid content, esterification degree. From for edible film formulation, there were formulation 3 which have the best physical appearance and the best elongation value. Conclusion formulation 3 which contains 0,9% apple pectin were the best formulation for edible film.Keywords: Pectin, Edible film, apple manalagiAbstrak. Edible film adalah sediaan lapis tipis yang berasal dari bahan polimer murni hasil pertanian seperti polipeptida (protein), polisakarida (karbohidrat) dan lipida. Buah apel hijau manalagi merupakan salah satu buah-buahan yang mengandung cukup banyak pektin. Tujuan penelitian ini untuk mengisolasi pektin dari buah apel hijau manalagi dengan menggunakan metode refluks dan menghasilkan edible film dari pektin buah apel yang karakterisasinya baik. Buah apel diisolasi menggunakan metode refluks dengan pelarut HCl 0,05 N agar menghasilkan pektin lebih banyak. Pektin dilakukan pengujian karakterisasi meliputi orgaoleptis, kadar air, kadar abu, berat ekivalen, kandungan metoksil dan asam galakturonat, Derajat esterifikasi, pH larutan pektin dan penetapan viskositas larutan pektin. Edible film dibuat dari 4 variasi pektin yaitu 0,5%; 0,7%; 0,9% dan 1%. Hasil karakterisasi pektin apel memenuhi syarat untuk semua parameter kecuali untuk berat ekivalen, kandungan metoksil, kandungan asam galakturonat dan derajat esterifikasi. Dari empat formulasi edible film, diperoleh hasil bahwa formula 3 memiliki penampilan fisik yang paling baik dan persen memanjang yang paling besar. Hal ini menunjukan bahwa formula 3 yang mengandung 0,9% pektin adalah edible film paling baik.Kata kunci: Pektin, Edible film, buah apel manalagi.