Description:
Abstract. Jackfruit leaves are one of the plants that have antibacterial properties. The research which continued with the search of this literature aims to find out the antibacterial potential of jackfruit leaf extract against Straphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria. Fresh jackfruit leaves are dried until the aim level is less than 10%. The resulting simplexia was subjected to phytochemical screening. Library search is carried out using primary data from search results in the form of national journals and international journals. The results obtained from the liberature search on the activity test of jackfruit leaf extract (Artocarpus heterophylla L.) against Straphylococcus aureus and Escherichia coli extracts concluded that: the strongest antibacterial potential against Straphylococcus aureus extracts was obtained from jackfruit extract using 96% ethanol with the concentration of extract 50% and inhibition zone obtained was 14,7 mm, while the strongest antibacterial potential against Escherichia coli bacteria from jackfruit leaf extract using 70% ethanol solvent with 100% extract concentration and inhibition zone obtained was 11,31 mm.Keywords: anti-bacterial, jackfruit leaves, Staphylococcus aureus, Escherichia coliAbstrak. Daun Nangka merupakan salah satu tanaman yang memiliki khasiat sebagai antibakteri. Penelitian yang dilanjutkan dengan penelusuran Pustaka ini bertujuan untuk mengetahui potensi antibakteri ekstrak daun Nangka terhadap bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Daun Nangka segar dikeringkan hingga kadar airnya kurang dari 10%. Simplisia yang dihasilkan dilakukan skrining fitokimia. Penelusuran Pustaka dilakukan dengan menggunakan data primer dari hasil pencarian berupa jurnal nasional maupun jurnal internasional. Hasil yang diperoleh dari penelusuran Pustaka tentang uji aktivitas ekstrak daun Nangka (Artocarpus heterophylla L.) terhadap bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli disimpulkan bahwa: potensi antibakteri yang paling kuat terhadap bakteri Staphylococcus aureus diperoleh dari ekstrak daun Nangka menggunakan pelarut etanol 96% dengan konsentrasi ekstrak 50% dan diperoleh zona hambat sebesar 14.7mm, sedangkan potensi antibakteri yang paling kuat terhadap bakteri Escherichia coli dari ekstrak daun Nangka menggunakan pelarut etanol 70% dengan konsentrasi ekstrak 100% dan diperoleh zona hambat sebesar 11.31mm.Kata Kunci: Antibakteri, Daun Nangka, Staphylococcus aureus, Escherichia coli