Description:
Abstract. Manalagi Apple (Malus sylvestris Mill) is a fruit that grows in Indonesia, especially in Malang, East Java. Apple is also often used as a food ingredient because it tastes sweet and has many benefits, one of which is antibacterial. The purpose of this study is to look at the activity of Manalagi apple as an antibacterial against the bacteria that cause acne Propionibacterium acnes and to determine the levels of flavonoids contained in apples. The data obtained are secondary data then analyzed descriptively by describing and comparing the results of external research related to the use of apples as antibacterial. The results of the study litteratur showed the presence of antibacterial activity that has been tested from several batteries, namely Staphylococcus aureus, Pseudomonas sp, Streptococcus mutans, Eschericia Coli and Salmonella thyposa which are characterized by the formation of inhibition zones. The lowest concentration that can inhibit bacterial growth at 25% concentration.Keywords: antibacterial, manalagi apple, flavonoid Abstrak. Apel manalagi (Malus sylvestris mill) merupakan buah yang banyak tumbuh di Indonesia khususnya di daerah Malang, Jawa Timur. Apel juga sering di manfaatkan sebagai bahan makanan karena rasanya yang manis dan memiliki banyak khasiat salah satunya yaitu antibakteri. Tujuan penelitian ini yaitu untuk melihat aktivitas buah apel manalagi sebagai antibakteri terhadap bakteri penyebab jerawat Propionibacterium acnes dan untuk mengetahui kadar flavonoid yang terdapat dalam buah apel. Data yang diperoleh yaitu data sekunder kemudian dianalisis secara deskriptif dengan cara memaparkan dan membandingkan hasil-hasil penelitian eksternal terkait pemanfaatan apel sebagai antibakteri. Hasil dari study litteratur menunjukan adanya aktivitas antibakteri yang telah diuji dari beberapa bateri yaitu Staphylococcus aureus, Pseudomonas sp, Streptococcus mutans, Eschericia Coli dan Salmonella thyposa yang ditandai dengan terbentuknya zona hambat. Konsentrasi terendah yang dapat menghambat pertumbuhan bakteri pada konsentarsi 25%.Kata Kunci: antibakteri, apel manalagi, flavonoid