Description:
Abstract. The utilization of native starch still has limited application due to lack of physicochemical properties so that modifications are made so that it can be widely used for food and non-food products. This study aims to find compare the physicochemical properties of native starch with modified acid hydrolysis and utilization of starch in pharmaceutical. The method used literature review using national journal indexed SINTA (Science and Technology Index) and journal international. Acid hydrolysis modification can increase solubility, decrease swelling power, and decrease viscosity.Keywords: Starch, Modified Starch, Acid HydrolysisAbstrak. Pemanfaatan pati alami masih memiliki keterbatasan akibat keterbatasan sifat fisikokimia sehingga dapat dilakukan modifikasi terhadap pati supaya pemanfaatannya luas untuk produk pangan maupun non pangan. Studi literatur ini bertujuan untuk mengetahui bagaimana perbandingan sifat fisikokimia pati alami dengan pati modifikasi secara hidrolisis asam dan pemanfaatan pati dalam bidang farmasi. Metode yang dilakukan dalam penulisan studi literatur ini dengan menggunakan jurnal nasional yang terindeks SINTA (Science and Technology Index) dan jurnal nasional. Modifikasi secara hidrolisis asam dapat meningkatkan kelarutan, menurunkan daya pengembangan, dan memiliki viskositas rendah.Kata Kunci: Pati, Modifikasi Pati, Hidrolisis Asam