Description:
Abstract. Free radical is compound has unpaired electrons in external orbitals so they are very reactive and have capability to attack important elements in the body and cause various diseases. Antioxidants are needed the body to overcome negative effects of free radicals. This study aims to determine the potential of Mimusops elengi leaves as antioxidants. Tanjung leaf extract was obtained through the maceration process was tested for antioxidant activity using DPPH method. The results test of tanjung leaf ethanol extract showed an IC50 value of 28.69 ppm. The development of lozenges as antioxidants have many advatanges such as more practical, stable and guarantees dosage accuracy. Thus, in this study an optimization of tablet base was performed by varying concentration of starch manihot as crushing agent and was made by wet granulation method. The results of tablet base optimization showed that starch manihot with 15% concentration had the best flow properties result (very easy to flow), the tablet had a round shape, white and typical apple smell, had uniform size, weight variation, friability and frictibility in accordance with the requirements, had a hardness value of 13.82 Kg/cm2 and a dissolved time test in the mouth for 7.12 minutes.Keywords: Mimusops elengi, lozenges, amilum manihot, antioxidantsAbstrak. Radikal bebas merupakan senyawa dengan elektron tidak berpasangan pada orbital luarnya sehingga bersifat sangat reaktif dan dapat menyerang unsur penting dalam tubuh menyebabkan munculnya penyakit. Antioksidan dibutuhkan tubuh untuk mengatasi dampak negatif dari radikal bebas. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui potensi daun tanjung (Mimusops elengi L.) sebagai antioksidan. Ekstrak daun tanjung yang diperoleh melalui proses maserasi dilakukan uji aktivitas antioksidan metode DPPH. Hasil uji menunjukan IC50ekstrak etanol daun tanjungsebesar 28,69 ppm. Pengembangan sediaan tablet hisap sebagai antioksidan memiliki keuntungan lebih praktis, stabil dan menjamin ketepatan dosis. Pada penelitian ini dilakukan optimasi basis tablet hisap dengan memvariasikan konsentrasi amilum manihot sebagai bahan penghancur dengan metode granulasi basah. Hasil optimasi basis menunjukkan amilum manihot konsentrasi 15% paling baik dengan sifat alir (sangat mudah mengalir), tablet yang dihasilkan memiliki bentuk bundar, berwarna putih, berbau khas apel, memiliki keseragaman ukuran, keragaman bobot, friabilitas dan friksibilitas sesuai dengan persyaratan, serta nilai kekerasan sebesar 13,82 Kg/cm2 dan uji waktu larut dalam mulut selama 7,12 menit.Kata Kunci : Mimusops elengi, tablet hisap, amilum manihot, antioksidan