Description:
Abstract. cyclodextrins are pharmaceutical excipients that can enhance physical and chemical stability of drugs through formation of inclusion complexes. The cyclodextrin lipophilic cavity is able to interact with various kinds of hydrophobic drugs, thus changing the physicochemical properties of the drugs without affecting their intrinsic ability to permeate biological membranes. The purpose of a literature review is to discuss the effect of the inclusion complex formation of cyclodextrin on the physical and chemical stability on the organic compounds of isolation natural materials are potential as drugs. The method used is secondary data related to the physical and chemical stability of the cyclodextrin inclusion complex formation. Numerous studies shown that formation of inclusion complexes can hamper hydrolysis, oxidation, photodegradation, heat stability and decrease volatility. However, inclusion complexes of curcumin with 2-hidroksipropil-β-cyclodextrin (HP-β-CD) Preparation methods pH shift can increase degradation of curcumin. These analyzes provided evidence that stability of bioactive natural products affected by the methods of preparation of inclusion complexes.Keywords: inclusion complexes, cyclodextrin, stability, organic compoundsAbstrak. siklodekstrin merupakan eksipien dalam sediaan farmasi yang dapat meningkatkan stabilitas fisika dan kimia obat melalui pembentukan kompleks inklusi. Rongga lipofilik siklodekstrin mampu berinteraksi dengan berbagai macam obat yang bersifat hidrofobik sehingga dapat mengubah sifat fisikokimia obat tanpa mempengaruhi kemampuan intrinsiknya untuk menembus membran biologis. Studi pustaka ini bertujuan untuk membahas pengaruh pembentukan kompleks inklusi siklodekstrin terhadap stabilitas fisika dan kimia senyawa organik hasil isolasi bahan alam yang berkhasiat sebagai obat. Metode yang digunakan yaitu sumber data sekunder yang berkaitan dengan stabilitas fisika dan kimia pembentukan kompleks inklusi siklodekstrin. Sejumlah penelitian menunjukkan bahwa pembentukan kompleks inklusi siklodekstrin dapat menghambat hidrolisis, oksidasi, fotodegradasi, melindungi terhadap panas, dan mengurangi volatilitas. Namun, kompleks inklusi kurkumin dengan 2-hidroksipropil-β-siklodekstrin (HP-β-CD) menggunakan metode pH shift dapat meningkatkan degradasi kurkumin. Hal ini membuktikan bahwa stabilitas senyawa organik juga dipengaruhi oleh metode pembentukan kompleks inklusi.Kata kunci: kompleks inklusi, siklodekstrin, stabilitas, senyawa organik