dc.contributor |
Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam |
|
dc.creator |
Septiani, Rifa |
|
dc.creator |
Effendi, Diar Herawati |
|
dc.creator |
Miftah, Amir Musadad |
|
dc.date |
2020-08-19 |
|
dc.date.accessioned |
2021-03-15T03:41:46Z |
|
dc.date.available |
2021-03-15T03:41:46Z |
|
dc.identifier |
http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/22570 |
|
dc.identifier |
10.29313/.v6i2.22570 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/28793 |
|
dc.description |
Abstract. The procecessing of coffee will produce as much 65% coffee beans and coffee skin as much as 35%. Utilization of coffee husk has not optimal, some of them are only used as fertilizer and animal feed, so they have not yet produced high economic value. Coffee skin is one alternative source of raw materials in the manufacture of bioethanol because it has a cellulose content of 63%. Bioethanol is a liquid produced from plants or plantation waste which contains starch, glucose or cellulose with the manufacturing process including the stages of pretreatment, hydrolysis that produces glucose and then fermented using help of microorganisms to produce bioethanol and distillation. The purpose of this study is to determine the optimal fermentation time to produce high levels of bioethanol using microorganisms Saccharomyces cerevisiae and Zymomonas mobilis. This research method is literature review by searching for sources in the form of secondary data by accessing national and international journal sites. The results of the comparison of coffee husk bioethanol using Saccharomyces cerevisiae and Zymomonas mobilis, the highest levels of bioethanol produced is 65% and shorter fermentation time is generally for 2 days with the help of Saccharomyces cerevisiae, whereas in Zymomonas mobilis the highest fermentation time is generally needed, namely during the period of 2 days, generally for 2 days with the help of Saccharomyces cerevisiae, whereas in Zymomonas mobilis the time of fermentation needed is longer, there is for 7 days.Keywords: Pulp coffee waste, Bioethanol, Saccharomyces cerevisiae, Zymomonas mobilis.Abstrak. Pengolahan kopi akan menghasilkan biji kopi sebanyak 65% dan kulit kopi sebanyak 35%. Pemanfaatan kulit kopi belum dilakukan secara optimal, sebagian baru digunakan sebagai pupuk dan pakan ternak sehingga belum menghasilkan nilai ekonomis yang tinggi. Kulit kopi merupakan salah satu sumber bahan baku alternatif dalam pembuatan bioetanol karena memiliki kandungan selulosa sebesar 63%. Bioetanol merupakan cairan yang dihasilkan dari tumbuhan maupun limbah perkebunan yang didalamnya terkandung pati, glukosa atau selulosa dengan proses pembuatan meliputi tahapan pretreatment, hidrolisis yang menghasilkan glukosa kemudian difermentasi menggunakan bantuan mikroorganisme sehingga menghasilkan bioetanol dan di lakukan destilasi. Tujuan dari penelitian ini yaitu mengetahui waktu fermentasi optimal untuk menghasilkan bioetanol dengan kadar yang tinggi menggunakan mikroorganisme Saccharomyces cerevisiae dan Zymomonas mobilis. Metode penelitian yang dilakukan adalah penelusuran pustaka dengan mencari sumber dalam bentuk data sekunder dengan mengakses situs jurnal nasional dan internasional. Hasil perbandingan bioetanol kulit kopi menggunakan Saccharomyces cerevisiae dan Zymomonas mobilis, yaitu kadar bioetanol yang paling tinggi dihasilkan sebesar 65% dan waktu fementasi yang lebih singkat umumnya selama 2 hari dengan bantuan Saccharomyces cerevisiae, sedangkan pada Zymomonas mobilis waktu fermentasi yang dibutuhkan umunya lebih lama yaitu selama 7 hari.Kata Kunci: Limbah kulit kopi, Bioetanol, Saccharomyces cerevisiae, Zymomonas mobilis. |
|
dc.format |
application/pdf |
|
dc.language |
eng |
|
dc.publisher |
Universitas Islam Bandung |
|
dc.relation |
http://karyailmiah.unisba.ac.id/index.php/farmasi/article/view/22570/pdf |
|
dc.rights |
Copyright (c) 2020 Prosiding Farmasi |
|
dc.source |
Prosiding Farmasi; Vol 6, No 2, Prosiding Farmasi (Agustus, 2020); 115-120 |
|
dc.source |
Prosiding Farmasi; Vol 6, No 2, Prosiding Farmasi (Agustus, 2020); 115-120 |
|
dc.source |
2460-6472 |
|
dc.source |
10.29313/.v6i2 |
|
dc.subject |
Farmasi |
|
dc.subject |
Limbah kulit kopi, Bioetanol, Saccharomyces cerevisiae, Zymomonas mobilis. |
|
dc.title |
Perbandingan Metode Produksi Bioetanol dari Kulit Kopi |
|
dc.type |
info:eu-repo/semantics/article |
|
dc.type |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
|
dc.type |
Peer-reviewed Article |
|
dc.type |
Kuantitatif |
|