Description:
Abstract: One alternative that can be done to replace the use of plastics is the manufacture and use of edible films that have biodegradable properties, namely as a barrier to the transfer of oxygen and water vapor, thus causing a higher level of durability or storage time for packaged food. Edible film is a coating that is environmentally friendly and can be consumed by living things. This literature study was carried out by searching the literature in the form of journals that have been published both national and international journals. Furthermore, an assessment was carried out on the characterization of pectin and characterization of the edible film produced in each of the journals obtained. The fruit peels are banana skin, dragon fruit peel, and pineapple peel, all of which have fairly good pectin characteristics. Edible film is made with the addition of a plasticizer, namely glycerol, to see the physical and mechanical characteristics of the edible film produced. The evaluation results obtained show that the edible film produced is quite good.Keywords : Pectin, Edible films rind, Edible filmsAbstrak: Salah satu alternatif yang dapat dilakukan untuk mengganti penggunaan plastik adalah dengan pembuatan dan penggunaan edible film yang mempunyai sifat biodegradable yaitu sebagai barrier terhadap transfer oksigen, uap air, sehingga menyebabkan tingkat keawetan atau lama penyimpanan makanan yang dikemas menjadi lebih tinggi. Edible film merupakan suatu lapisan pembungkus yang ramah lingkungan dan dapat dikonsumsi oleh makhluk hidup. Studi literature ini dilakukan dengan penelusuran pustaka berupa jurnal yang telah terpublikasi baik jurnal nasional maupun internasional. Selanjutnya dilakukan pengkajian tentang karakterisasi pektin dan karakterisasi edible film yang dihasilkan pada masing-masing jurnal yang diperoleh. Kulit buah yang digunakan kulit buah pisang, kulit buah naga, dan kulit buah nanas dimana ketiganya memiliki karakteristik pektin yang cukup baik. Edible film dibuat dengan penambahan plasticizer yaitu gliserol untuk melihat karakteristik fisik dan mekanik dari edible film yang dihasilkan. Hasil evaluasi yang didapatkan menunjukkan edible film yang dhasilkan cukup baik.Kata kunci: Pektin, Edible film kulit buah, Edible film